50 причини да тренираме!

1.По-добро настроение
2.Подобряваме възможностите си да учим
3.Изграждаме самоуважение
4.Поддържаме мозъка свеж
5.Поддържаме тялото си здраво и способно
6.Подобряваме психическото си здраве
7.Имунната ни система работи по-добре
8.Тренировките помагат да намалим стреса
9.Тренировките ни правят по-щастливи
10. Тренировките забавят стареенето
11.Подобрява цвета на кожата
12.Подобрява съня
13.Намалява възможността от инсулт
14.Подобрява здравината на ставите
15.Добиваме сила
16. Намаля чувството за тревожност
17. Подсилва паметта
18.Помага ни да контролираме зависимостите си или да ги предотвратим
19.Ставаме по-продуктивни
20.Започваме да мислим по-креативно
21.Изграждаме красиво тяло
22.Тренировките ни дават увереност в собствените възможности
23.Помага ни да се фокусираме върху целите си
24.Подобряваме хранителните си навици
25.Тренировките ни водят към дълголетие
26Тренировките правят костите ни по-здрави
27.Също така подобряваме здравето на сърцето си
28.Подобряваме стойката на тялото си и се предпазваме от изкривявания
29.Колкото и интересно да звучи тренировките ни помагат да се предпазим от настинка, може би защото подсилват имунната ни система
30.Имаме апетит
31.Поддържаме по-добри нива на холестерол
32.Намалява риска от “рак”
33.По-добро кръвно налягане
34.Намалява рискът от диабет
35. С тренировки можем да преборим деменцията
36.Намаляват болките в гърба и кръста
37.Намаля рискът от остеопороза
38..Намалява чувството на депресия
39.Предпазваме тялото от загуба на мускулна маса и изграждаме по-здрава мускулатура
40.Имаме повече енергия и ставаме по-издръжливи
41.Подобряваме спортните си резултати
42.Подобряваме балансът и координацията си
43.Подобряваме поносимостта си към болката
44.Подобряваме доставката на кислород и различни хранителни вещества към клетките
45.Подобрява концентрацията ни
46.Имаме по-добър самоконтрол
47.Намалява умората
48.Покачва либидото
49.Прави живота по – вълнуващ
50.Подобрява качеството ни на живот

Възстановяване с природни продукти – Нар

Нарът е природно  ”лекарство” и натурален антибиотик за нашият организъм, той подсилва организма и засилва имунитета! Много е подходящ след физическо натоварване или просто след тежък ден. Консумирайте го винаги след като се почувствате уморени и неработоспособни! Ето някой от най-полезните свойства на нара:

Нарът насища кръвта с кислород и се бори с лошия холестерол

– Природен инсулин: нарът е не само допустим но и препоръчителен за хора страдащи от диабет

 Повишава нивата на хемоглобина: Нарът е страхотно средство при борбата с анемията

Понижава кръвното налягане: семената от нар успокояват нервната система и подобряват съня ни

Намалява възпалителните процеси в организма: чай от кората на нар успокоява различни възпаления (  бъбреци, уши, очи, черен дроб, полови органи )

– Повишава устойчивостта на организма към радиация.

Утолява жаждата: тъй като съдържа лимонена киселина, която му придава приятен и освежаващ вкус, запазва всички полезни вещества, които се съдържат в пресните плодове, и се усвоява лесно от организма.

Богат източник на витамините С, В- групата,  и малко витамин А и на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо в количества, важни за доброто функциониране на организма ви. Нарът е най-мощния природен антисептик и антиоксидант, който същевременно ви предпазва от стареене. Той има доказано подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите. Подмладява кожата ви с години и това става благодарение на редовната консумация на вкусния червен сок.

Чрез нарът по-естествен начин си доставям нужните ми витамини минерали и антиоксиданти, от които се нуждае организмът ми!

Как да се храним и тренираме според кръвната ни група

Всеки трябва да знае, с какво се характеризира неговата кръвна група и какви са нейните особености, с които трябва да се съобрази! Кръвта е нашият живот и гените, които са ни завещали нашите предци!
Има четири типа кръвни групи, A, B, AB, O. Всяка една от тях е уникална и оказва ефект върху нашето тегло, някои болести даже и за нашата личност! Ето някои интересни факти, които трябва да знаете за вашата кръвна група!

Кръвна група О – ЛОВЕЦЪТ
– Месояден; С устойчива храносмилателна система; Свръхактивна имунна система; Трудно се адаптира към промени в начина на хранене и към околната среда; Реагира на стрес с интензивна физическа активност; Нуждае се от ефективен метаболизъм за да бъде строен и енергичен.
-Тази група се нуждае от много интензивни фисически упражнения за да бъде укрепнала и пълноценна! Консумация на животински протеини. Крехко необработено с химикали месо, птици и риба са много подходящи за вас “Ловци”!
– За да бъдете стройни и енергични избягвайте зърнени храни, хляб, бобови култури, варива и млечни продукти, тъй като храносмилателната система на тази кръвна група не е приспособена към тях! Основният фактор за увеличаването на теглото при кръвна група 0 е ГЛУТЕНЪТ! За вас да консумирате глутен е все едно да заредите колата с некачествен бензин!
– Следете състоянието на щитовидната жлеза, тази кръвна група проявява тенденции към ниско равнище на тиреоидните хормони. Това се случва заради недостатъчно количество йод. Симптомите на хипотиреоидизъм включват увеличаване на теглото,задържане на течности, намаляване на мускулна маса и умора! Ако имате подобни симптоми проверете щитовидна жлеза! И не забравяйте за вас всекидневното движение и тренировки са от жизнено важно значение за да бъдете здрави и да се чувствате добре! Препоръчвам много аеробни упражнения и 4-5 тренировки седмично ( тичане, бокс, т.н. )

Кръвна група А – ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ
– Първият вегетарианец; чувствителна храносмилателна система; приспособява се добре към установен начин на хранене и към условията на околната среда; най-добре реагира на стрес с успокояваща дейност; нуждае се от начин на хранене, включващ земеделски култури, за да бъде строен и продуктивен!
– Генетичното наследство на кръвна група А е, че може да оползотворява най-доброто, което природата предлага! Избягвайте животиснските продукти, вие сте противоположни по това отношение на група О и те ще ви карат да се чувствате отпаднали и по-малко енергични, отколкото когато се храните със зеленчукови протеини. Вашата хранителна система обработва бавно тежките храни. Избягвайте също млечните продукти те не са подходящи за вас, защото съдържат високи количества наситени мазнини, които водят до затлъстяване и водят до риск от сърдечни заболявания! Храна с ниско съдържание на мазнини, зърнени култури ( просо,соя,цааревично брашно и овес) , зеленчуци и морска храна в много умерени количества са подходящи за вас!
– Вашата нервна система е много чувствителна. При стрес движението и за вас е много подходящо но с много по-лека интензивност!
– Подходящи за вас са йога, тай чи, гимнастика, леки кардио тренировки с ниска интензивност, плуване! Много подходящо за борба със стреса да се научите да медитирате!

Кръвна група B – НОМАДЪТ
– Балансиран; Силна имунна система; Толерантна храносмилателна система; Най-приспособим начин на хранене; Нуждае се от баланс между физическа и психическа активност, за да бъде строен и в добра форма;
– Начинът на хранене съобразен с с кръвна група В е балансиран и вклзчва голямо разнообразие от храни. Най-доброто от животинското и зеленчуковото царство!
– Храните, които влияят най-силно за увеличаването на теглото са: царевица, елда,леща,фъстъци и сусамено семе! Тези храни не влияят добре на метаболитните процеси във вашият организъм, изразяват се в умора, задържане на течности и хипогликемия- понижаване на нивото на кръвна захар след хранене! Вие може да се храните с млечни продукти, вашият организъм се справя с тях и може да постигнете метаболитен баланс! Рибата е много подходяща за вас.
– Тренировките при вас са комбинация между агресивния подход на група О и по-лежерният на група А! Подходящи за вас са упражнения в умерен и среден ритъм, като каране на колело, тенис, различни видове функционални тренировки, умерено тиане и някои бойни спортове!

Кръвна група АВ – ЗАГАДКАТА
– Реакция на хамелеон към променящите се условия в околната среда и в начина на хранене; чувствителна храносмилателна система; много възприемчива имунна система; реагира най-добре към стрес, духовно, живо и с творческа енергия!
– Начинът на хранене е смесица между групите А и Б, като може да се проявят и положителните и отрицателните черти на двете групи! Вие сте генетично програмирани да се храните с месо, но ви липсва достатъчно количество стомашна киселина, така месото което консумирате има тенденция да се натрупва като мазнини. За да намалите теглото си трябва да ограничите употребата на месо до малки количества ( 2-3 пъти седмично ) балансирани със зеленчуци и тофу! При кръвна група АВ липсва острата реакция на организма към пшеничния глутен, но ако искате да намалите теглото си трябва да отбягвате пшеницата. При вас мускулната тъкан трябва да бъде леко алкална за максимално опълзотворяване на калориите, за това внимавайте с киселинните храни! Може да се храните с млечни, имате нужда и е добре за вас да поемате животински протеини, много полезни за вас са рибите, оризов хляб и 100% ръжен!
– Тренировъчният режим при вас е наследен изцяло от група А. Подходящо движение и спорт за вас е йога, тай чи, колоездене в лек режим, плуване, аеробика със слабо натоварване, бързо ходене, като ги практикувате по 3-4 пъти седмично!

За по-пълна информация и ако искате да научите всичко за вашата кръвна група ви препоръчвам книгата на д-р Питър Д’ Адамо – “ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ЗА ВАШАТА КРЪВНА ГРУПА”

За чисти и здрави черва

Напитката, която консумирам за пречистване, детоксикация на организма и подобряване на метаболизма! Правилното функциониране на дебелото черво е от съществено значение за нашето здраве и добър имунитет, както и за по-доброто усвояване на хранителните вещества и витамините, като в същото време отстранява токсините! Приемът на преработени храни затруднява този процес. Ако имате наднормено тегло, запек, лошо храносмилане, подуване на корема, умора или чувствате тежест след хранене. Тази напитка ще ви помогне да се освободите от токсините, да загубите няколко ненужни килограма, да повишите енергията си и да бъдете в по-добро здраве.
Нужни продукти:
– Един лимон
– Връзка магданоз
– Една чаена лъжица канела
– Една супена лъжица настърган джинджифил
– Една супена лъжица натурален ябълков оцет
– 500 мл. вода
Трябва добре да смесите всичко в блендера! Изпийте сместа преди да си легнете! Направете  7-10 дни!

Възстановяване с природни продукти – Кокосова вода

Като човек занимаващ се със спорт цял живот и подлагащ организма си на тежки физически натоварвания съм разбрал, колко е важно възстановяването след тренировка. Пазарът на хранителни добавки е огромен и много разнообразен. Но аз винаги съм търсел натурални продукти от природата, с които да получа нужните ми хранителни вещества и хидратация.
Защо приемам кокосова вода и как тя помага да се възстановявам?
Кокосовата вода е естествена течност подобна на физиологичен разтвор и е идентична по състав с човешката кръвна плазма. Любопитен факт е, че през Втората световна война са я преливали директно на ранените войници на тихоокеанския фронт. Съдържа калий и соли в идеалното за човешкото тяло пропорции, за това и се усвоява два пъти по-бързо от водата, за това е много подходяща да се приема повреме на тренировка, като не само хидратира, а и възстановява организма след натоварване или тежък ден благодарение на високото съдържание на електролити. Освен това е много подходяща за пречистващи режими, за отслабване и захранване заради ниската си калорийност и високо съдържание на хранителни вещества. Може да се приема от деца, бебета и бременни, защото не съдържа никакви вредни химични вещества. Редовната и консумация води до повишаване на имунитета, засилване на метаболизма, намалява лошият холестерол и пречиства организма. Балансира нивото на глюкоза и инсулин в кръвта. Най-същественият елемнт в състава на кокосовата вода са малките белтъчни молекули – цитокините ( растителни хормони). Те забавят процесите на стареене и нашите клетки не се подлагат на нормални дегенеративни промени, т.е. те се подмладяват.
Положителните свойства на кокосовата вода са толкова много, че ще ми бъде трудно да ги опиша всичките. Ето някои от най-важните и ползи:
– Естествено подсилване на имунната система
-Подобрява чревното здраве
– Увеличава метаболизмът и допринася за отслабването
– Регулира киселинността в организмът (нивата на .pH)
– Детоксикация на организма и унищожаване на вирусите
– Премахва умората
– Предотвратява хипертонията
– Контролира диабетът
– Спомага кръвообращението
– Намалява рискът от рак
– Лекува камъни в бъбреците
– Успокоява стомашните болки и е ефективно средство против повръщане
Истинската и натурална кокосова вода съдържа само вода от млади кокосови орехи, която е извлечена директно, а не от концентрат т.е. без никаква обработка, овкусители или стабилизатори. Подложил съм я на всякакви тестове. Консумирам я повреме и след тренировка, като ми помага дори и след много тежки натоварвания да бъда свеж и хидратиран. Най-голямото й предимство е бързото усвояване от организма без да ни остава в стомаха и да ни пречи на движението.
Препоръчвам за всеки, който предпочита естествените и натурални продукти за възстановяване след спорт, борбата с килограмите или след натоварени дни.

Закуска за пълноценен старт на деня

Като създател на програмата “Pro Sport” и активно спортуващ искам да споделя, защо закуската е най-важното хранене за деня: “Според мен и моя опит, закуската трябва да бъде най-калоричното и обилно хранене за деня. Лично аз обичам сам да приготвям закуската и никога не я пропускам. Съветвам всички мои приятели, както и клиенти да избягват да купуват готови закуски”.

За да имате повече сила и енергия за следващите часове ви препоръчвам: Не приемайте преди 9 часа сутринта кафе и други кофеинови напитки, за да не ограничите освобождаването на кортизол ( основната роля на кортизола е да регулира кръвното налягане и функциите на сърдечно-съдовата система. Освен това кортизолът регулира използването на протеина, въглехидратите и мазнините в тялото) от организма, който сутрин между 6 и 8 ч. е най-висок. Само приемът на едно кафе би намалило вашата енергия в този период. Препоръчвам ви да пиете повече чай.

Ето и моиите ТОП 3 предложения за закуска, които може да си направите:
1. Класически палачинки с мед и орехи.
2. Препечени филийки 3 на брой от хляб от лимец намазани с масло и поръсени с риган и босилек. Може да добавите и парче авокадо и сварено яйце.
3. Гречавая каша или така нареченото руско жито “елда”. Може да сварите елдата в подсолена вода, докато поеме и заливате с прясно мляко (може да бъде оризово или бъдемово). Сложете една лъжица мед и ще получите една истинска хранителна закуска.

При възможност винаги се хранете с нещо топло за закуска особено през зимния сезон: Може да закусвате яйца, филийки хляб( пълнозърнест или лимец) някакъв тип каша, овесена или нещо подобно и не забравяйте да пиете чай. Като създател на “Pro Sport” програмата за тренировки ви съветвам още да не пропускате преди сутрешната тренировка да изпивате по една чаша вода с лимон и малко мед или вода, лимон и хималяйска сол за пречистване на стомаха. Така ще използвате запасите си от мазнина, за да получите необходимата енергия. Хората с по-бавен метаболизъм могат да се хранят след тренировка, защото тогава метаболизма им вече работи по-бързо и може да разгради поетата храна.

“Аз предпочитам и се чувствам най-добре, когато съм се нахранил около 1ч. или 2ч. преди тренировка взависимост от натоварването и продължителността и. Така имам енергия и мога да тренирам по-пълноценно без да влизам в голям преразход на хранителни вещества.

Ползите от тичането

Тичането е изключително ефективно и ви прави здрави по редица начини. Може би това не е любим начин за упражнения за всички, но знаейки какво може да направи за живота ви, може да ви накара да погледнете на него в различна светлина.
Подобрява здравето ви..
Вярвате или не, тичането всъщност е чудесен начин за увеличаване на общото ви ниво на здраве. Изследвания показват, че то повишава нивото на добрия холестерол, а също помага да се увеличи функцията на белите дробове. В допълнение бягането може да стимулира имунната ви система и да намали риска от развитие на кръвни съсиреци.
Предпазва от болести..
При жените, тичането може да помогне за намаляването на риска от рак на гърдата. Намалява риска от инсулт. Много лекари препоръчват тичането за хора в ранен стадий на диабет, с високо кръвно налягане, остеропороза. Доказано е, че намалява риска от сърдечен пристъп, като помагата на артериите да запазят своята еластичност и на сърцето да укрепне. Шансовете ви да страдате от сърдечен удар са намалени значително.
Увеличете увереността си..
Не всички ползи са физически. Тичането може да повиши самочувствието ви. Чрез определяне и постигане на вашите цели, може да ви помогне да усещате по-голям контрол над себе си и това да ви накара да се чувствате щастливи.
Намалява стреса..
Стресът може действително да доведе до редица здравословни проблеми и да влияе на настроението. Той също намалява качеството на съня и апетита. Когато тичате, вие карате тялото да произвежда повече енергия и хормони. Тичането помага да се намали вероятността от поява на главоболие.
Елиминирайте депресията..
Когато сте депресирани, последното нещо, което вероятно ще искате да направите е да станете и да отидете да потичате. Но вие ще откриете, че след само няколко минути тичане, мозъка ви ще започне да отделя хормони, които естествено подобряват настроението ви. Всъщност има само няколко неща, които могат по-добре или по-бързо да лекуват депресия, освен бягането.

Може да се изненадате, когато научите, по колко различни начини тичането може да ви помогне да подобрите вашето здраве. Тичането е наистина много полезно за тялото, ума и духа и вие ще откриете, че дори и краткото бягане може да ви зареди, ставате по съсредоточени и може да се насладите на всичко, което животът ви предлага.
Астматиците, които правят 2 кардио тренировки и една силова сесия на седмица, след 3 месеца отчитат по-малко хрипове и недостиг на въздух.
Развиват се положителни личностни качества като дисциплина, самоконтрол, воля, упоритост, целеустременост. Самооценката и самочувствието на физически тренираните хора е по-високо.
Заслужавате да изглеждате и да се чувствате по-добре,направете нещо ползено за себе си…тичайте.

9 причини защо да започнеш да тренираш бокс

1. Това е подходяща кардио тренировка за всички
2. Заздравява мускулите на краката и ръцете
3. Премахва стреса и напрежението
4. Подобрява координацията
5. Добро средство за самозащита
6. Научава те да контролираш емоциите си
7. Помага ти да преодоляваш трудностите
8. Помага да премахнеш излишните килограми
9. Учи те на самоуважение и уважение към противника

 

Боксирането е за всеки. Няма значение възрастта или теглото. Всеки който пробва ще види сам резултатите в тялото и поведението си. Пробвал ли си някога да се боксираш?…

Кога трябва да се пие топла и кога студена вода

Различни проблеми, свързани с тялото могат да бъдат лекувани само с вода , просто трябва да промените нейната температура.
„Студена вода“ се приема за тази, която е малко по-хладна от стайната температура, а „топла вода“ е тази, която е с 4-5 градуса по-топла от стайната. Не се препоръчва да стигате до крайности. Ледената или горещага вода няма да бъдат полезни за тялото.
Кога да пиете студена вода?
При тренировки:Физическите натоварвания карат телесната температура да расте. Изпотяването от своя страна е механизъм, чрез който тялото се охлажда. В такъв случай, тялото губи доста течности и е необходимо да се възстановят. По време на тренировка пийте студена вода. Тя охлажда и в същото време хидратира организма . Не прекалявайте и не посягайте към ледената вода, няма да е добре за тялото ви.
При температура:Когато имате температура, един от най-добрите методи за охлаждане на тялото и лечение е въвеждането на студена вода. Приемайте достатъчно течности, за да помогнете на тялото да се бори с инфекциите и бактериите. Във водата може да добавите малко лимон и морска сол, за да се възстановят загубени електролити.
За отслабване:Ако се опитвате да отслабнете, студената вода е много подходяща. Тя ускорява метаболизма и ви помага да изгорите допълнително 70 калории на ден. Само с пиене на вода не може да отслабнете, но е важно да знаете, че 8 чаши вода през деня са равни на разходка от около 15 минути.

 

Кога да пиете топла вода?
При проблеми с храносмилането:Топлата вода сутрин може да подобри храносмилането през целия ден. След хранене също е препоръчително да пиете топла вода. Ако пиете студена, организмът трудно ще абсорбира приетата храна.
При детоксикация:Ако искате да изчистите организма от натрупаните токсини, ви препоръчваме да започнете деня с чаша хладка вода. За по-добър ефект може да добавите в нея и малко лимон. Освен лимон, може да добавите краставица, мента, ябълки или канела. Тези съставки също така ще помогнат за детоксикация.
При болка:При главоболие или възпаление, изпийте чаша топла вода. Това ще стимулира кръвообращението. Топлата вода може да помогне и на жените, които страдат от силни менструални спазми .
Редовното пиене на топла вода сутрин има повече благотворни въздействия на организма, а това са само малка част от тях:
Прочиства храносмилателната система:Достатъчна е една чаша топла вода, за да ги изхвърлите токсините от тялото. Водата помага за разграждането на храната и с това улеснява храносмилането. При консумацията на студена вода по време на хранене, или след него се сгъстяват мазнините в храната и така създават мастни натрупвания в червата, затова е умно да го заменим с топла вода, за да мобилизираме храносмилането.
Пoмага при запек:Спазми в стомаха и запек , обикновено възникват поради липсата на вода. Една чаша топла вода сутрин, на празен стомах може много бързо да реши този проблем и да помогне на тялото да функционира нормално.
Обезболяващо:Смята се, че топлата вода е най-мощният естествен лек , дори може да намали болките по време на менструация. Топлината отпуска мускулите и намалява спазмите.
Намалява килограмите:Ако спазвате диета, сигурно много пъти досега сте чували, че топлата вода може да ви бъде отличен съюзник. Топлата вода повишава температурата на тялото и с това ускорява метаболизма , което допълнително води до по-бързо топене на калории.
Подобрява кръвообращението:Защото топлата вода помага да се отървете от токсините, като по този начин се подобрява и кръвообращението .
Забавя стареенето:Преждевременното стареене е най-големият страх на всеки човек, но доброто е, че обикновената топла вода може много да помогне. Наличието на токсини ускорява стареенето, а защото водата чисти, процесът на стареене се забавя. Топлата вода също така подобрява еластичността на кожата.

Източник: zdravno.bg

Чиа - храната на "бягащите" хора

Сигурно сте чували за тараумара? Ако не сте, това е индианско племе, което с право може да бъде наречено бягащите хора. Наричат се още рарамури, което в превод от техния език означава именно “бягащи хора”. За тях бягането е толкова естествено, колкото и дишането. Просто начин на живот. Смята се, че те са най-здравата популация на земята. Това, което впечатлява, е тяхната физическа издръжливост, която запазват до дълбока старост. Те са способни да бягат с километри по цели денонощия. Всеки обикновен тараумара без специална подготовка може да пробяга 160 – 200 километра по скалистите стръмни планински пътеки.
Основната храна, която те консумират, е именно чиа. Една – две чаени лъжички и умората е преодоляна. Една – две лъжички преди старт и летиш. Това си е допинг, само че натурален и безвреден. Дори много, много полезен.
Но не само за тараумара чиа е основен хранителен продукт. Семената на вълшебното растение са се използвали от почти всички могъщи индиански племена в Южна Америка – маи, ацтеки, инки.
Семената от чиа съдържат много белтъчини и аминокиселини – около 20 % от теглото. Те са лесноусвояеми и са чудесен вариант за възстановяване на уморените след тренировка мускули. По съдържание на мазнини чиата заема първо място, като те са между 32 и 39 %. При това говорим за полиненаситени мастни киселини от типа на Омега-3, които са повече от който и да е друг природен източник, включително класиката в жанра – сьомга и ленено семе. Киселините в чиата са много устойчиви и не се окисляват при съхранение дори при обикновени условия. А, както знаете, омега-3 се борят с лошия холестерол. Вълшебните семенца са богати на антиокиданти, които възстановяват клетките и ги почистват от свободните радикали. Затова семената се препоръчват като част от диета при различни заболявания на сърдечно – съдовата система, артрит, рак. Въглехидратите в чиа са около 38 – 40 %. Усвояват се лесно и постепенно и са истински склад с гориво. Тараумара задължително хапват чиа преди физическо натоварване. Тя е богата и на минерали. Има много калций, при това в пъти повече от млякото, който е важен както за децата и подрастващите, така и за спортистите. Има и големи количества фосфор, цинк, магнезий, желязо, витамините А, В1, В2, В3.
Едно от най-важните свойства на чиата е, че единствена от всички растения тя може да абсорбира огромно количество вода – 12 пъти повече от собственото тегло. Тази способност да всмуква и задържа вода помага да се поддържа високо ниво в организма за по-дълъг период от време и спортистът да се предпази от обезводняване.
Ако накиснем една чаена лъжичка чиа в чаша с вода, след 30 – 40 минути тя се превръща в маса, която прилича на гел или желе. Именно това е ефектът на насищане с вода. След като тази маса попадне в стомаха, тя създава физическа бариера между храносмилателните ензими и въглехидратите, което забавя превръщането на последните в захари. Това означава по-ниско ниво на захар в кръвта за по-продължително време, тоест избягват се резките скокове. Важно е за диабетиците, но и за бегачите на дълги разстояния, защото по този начин горивото в мускулите постъпва равномерно.
Уникалните свойства на чиата я правят незаменим помощник на спортистите. Благодарение на нея се намалява времето за възстановяване, подобрява се работата на костно – мускулната система, повишава се нивото на физическите възможности.
Добра новина и за тези, които имат проблеми с килограмите. Оказва се, че с чиа се отслабва! Тя има свойството да засилва обменните процеси, да подпомага по-бързото изгаряне на мазнините. Тъй като има нисък гликемичен индекс, намалява апетита.
Има безброй рецепти. Чиата може да бъде добавяна практически към всички ястия, тъй като няма никакъв вкус. Не е добре да се подлага на топлинна обработка, тъй като се губят свойствата й. Тараумара правят следното: накисват една супена лъжица чиа в малко вода за половин час, добавят сок от един лимон и захар на вкус. Разреждат с една чаша вода. Получава се чудесна енергийна напитка. Захарта може да бъде заменена с мед.

website by ramdesign